Upoznavanje s praksama sprečavanja kaznenih djela protiv okoliša

Upoznavanje s praksama sprečavanja kaznenih djela protiv okoliša

U organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša za centralnu i istočnu Evropu kao Sekretarijata THEMIS mreže, u saradnji s INTERPOLOM, 8. i 9. oktobra 2013. godine, u Sarajevu, održan je nacionalni trening na temu „Kaznena djela protiv okoliša“. U radu ovog treninga učestvovali su regionalni predstavnici, predstavnici iz Bosne i Hercegovine – resornih entitetskih i federalnih ministarstava, kantonalnih inspekcija, između ostalih i direktor i stručni saradnik za zaštitu prirode Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
Glavni cilj nacionalnog treninga je bio da posluži kao forum za jačanje unutarnjeg dijaloga o tome kako unaprijediti koordinaciju i saradnju u Bosni i Hercegovini s ciljem sprečavanja kaznenih djela protiv okoliša te da omogući učesnicima proširiti svoja znanja i upoznati se sa praksama Nacionalnog tima INTERPOLA za sprečavanje kaznenih djela protiv okoliša, njihovog uspostavljanja u drugim zemljama, te prednostima i nedostacima (zemlje primjeri – Holandija i Hrvatska).
Drugi dan trening je održan u informativno-edukacionom centru na Bijambarama s temom „Uspješan slučaj zaštite okoliša“. U okviru treninga učesnici su obišli područje i Srednju Bijambarsku pećinu.