U Podgorici zvanično osnovana asocijacija “Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida”

U Podgorici zvanično osnovana asocijacija “Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida”

U Podgorici je 5. decembra 2014. godine i službeno osnovana asocijacija „Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida“. U podgoričkom hotelu „Ramada“ više od 36 predstavnika zaštićenih područja iz regije Dinarskog luka učestvovalo je u radu osnivačke skupštine, među kojima je bio i direktor KJU za zaštićena prirodna područja Osman Delić. Nakon što je 60 parkova iz osam zemalja regije potpisalo pismo namjere o osnivanju asocijacije u oktobru ove godine, na trećoj WWF-ovoj međunarodnoj konferenciji „Parkovi Dinarskog luka“ u Nacionalnom parku „Brijuni“, sada je i zvanično postavljen temelj njenog budućeg rada i razvoja.
Na osnivačkoj skupštini predstavnici zaštićenih područja usvojili su Statut, izabrali članove Upravnog odbora i ostalih radnih tijela. Službenim početkom rada asocijacije finalizirana je i glavna aktivnost WWF-ovog projekta „Parkovi Dinarskog luka“, kroz koji su tri godine postavljani temelji ovoj asocijaciji.
Sjedište asocijacije će prve tri godine biti u Crnoj Gori, a Upravni odbor činit će po jedan predstavnik iz svake od osam zemalja Dinarskog luka. Kao neki od glavnih ciljeva osnivanja asocijacije istaknuti su umrežavanje parkova, tehnička podrška u stručnom smislu i što bolja promocija parkova.