U Budvi održana međunarodna konferencija Parkova Dinarskog luka

U Budvi održana međunarodna konferencija Parkova Dinarskog luka

U organizaciji Svjetskog fonda za prirodu (WWF), od 2. do 5. decembra 2013. godine, u Budvi, održana je međunarodna konferencija Parkova Dinarskog luka. Na konferenciji je usvojen dokument „Big Win for Dinaric Arc“ (Velika pobjeda za Dinarski luk), a ispred Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja dokument je potpisao direktor Osman Delić. Usvajanjem ovog dokumenta bit će omogućena efikasna razmjena iskustava među parkovima i brže apliciranje prema WWF-u.
U dokumentu se osam država dinarskog područja (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija) obavezalo i dalje zajednički raditi na unapređenju zaštićenih područja, a kao jedan od glavnih zaključaka konferencije ističe se potreba za osnivanjem samostalnog udruženja Parkovi Dinarskog luka.
Projekat „Parkovi Dinarskog luka“ povezao je u mrežu parkova 79 zaštićenih područja ovih osam država dinarskog područja, koji razmjenjuju iskustva i ideje te stvaraju zajedničke projekte.
Šesnaest zaštićenih područja kroz taj su projekat ušli u proces dobijanja Evropskog certifikata za održivi turizam, što je podstaklo i druge parkove da se nastoje uključiti u taj proces.
Na konferenciji je istaknuto da parkovi trebaju biti dio razvoja regije u kojoj se nalaze i moraju biti pokretačka snaga za unapređenje života ljudi, a da se pritom temeljne prirodne vrijednosti ne naruše.