U Bihaću održani “Dani upravljača zaštićenim područjima u BiH”

U Bihaću održani “Dani upravljača zaštićenim područjima u BiH”

U organizaciji WWF Adria i Nacionalnog parka „Una“ iz Bihaća, od 26. do 28. oktobra u hotelu “Emporium”, u Bihaću, održani su „Dani upravljača zaštićenim područjima u BiH“, na kojima su učestvovali predstavnici zaštićenih područja, među njima i KJU za zaštićena prirodna područja, te resornih federalnog i kantonalnih ministarstava, UNDP-a, Programa za podršku zaštiti prirode jugoistočne Evrope, Udruge „Dinarica“, „Parkova Dinarida“ i mnogi drugi.

Cilj sastanka je bio istražiti kako osnažiti saradnju, razmjenu iskustava i poboljšati koordinaciju u svrhu razvoja i kreiranja održivih modela finansiranja zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini. Učesnici su, između ostalog, razgovarali i o globalnim perspektivama u zaštiti prirode, modelu adaptivnog planiranja i upravljanja turizmom u zaštićenim područjima te su imali panel-diskusiju na temu održivog finansiranja zaštićenih područja u BiH.

Predstavnici KJU za zaštićena prirodna područja su održali zapaženu prezentaciju načina rada i poslovanja Ustanove te karakteristikama područja kojima se upravlja.