Gdje se urbani susreću s prirodom – spomenik prirode “Skakavac”

Gdje se urbani susreću s prirodom – spomenik prirode “Skakavac”

Skakavac

“Where Urban Meets Nature – Monument of Nature “Skakavac” / Gdje priroda sreće urbano – Spomenik prirode “Skakavac”

Spomenik prirode “Skakavac” je ove godine učestvovao na međunarodnoj konferenciji Green Destinations 2023 u Tallinnu, Estonija koja se održavala od 09. do 10. oktobra. Skakavac je kroz svoju priču o dobroj praksi ušao u TOP 100 storys 2023 Green Destinatinsa o odrzivosti destinacija za ovu godinu u cijelom svijetu, kategorija koja svake godine promoviše održivi turizam i priče dobrih praksi cime se promoviše i sama destinacija. (te se na ovaj način daje uvid kako se doslo do nekih riješenja problema koje su se pojavile tokom godina rada).

Dobra priča o praksi “Where Urban Meets Nature – Monument of Nature Skakavac/ Gdje se urbano sreće sa prirodom – Spomenik prirode “Skakavac” upoznaje čitatelje sa problemima koji su uspješno riješeni kroz dugi niz godina rada KJU za zaštićena prirodna područja kako bi se jedinstvena priroda i kulturno-historijsko naslijeđe sačuvalo za buduće generacije.

Takmičenje za dobre priče destinacija se održava na godišnjem nivou, čime se daje mogućnost upoznavanja sa pozitivnim primjerima iz cijelog svijeta o održivosti i dobrim pričama destinacija sa akcentom na zaštiti prirode. Samoj prijavi dobre priče o praksi je predhodila procjena kriterija Green Destinations koje je bilo potrebno proći kako bismo mogli prezentovati naš rad i dobru priču.

Ocjenjivanje dobre priče o praksi vrši tim Green Destinations, koji čine relevantni stručnjaci iz cijelog svijeta.

Takmičenje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 Partnerstva, s posebnim doprinosima od strane: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First i GLP Films. Ovo takmičenje je također podržano od strane Koalicije za budućnost turizma (Future of Tourism Coalition).

KJU za zaštićena prirodna područja, sa Spomenikom prirode “Skakavac” je jedna od 5 destinacija sa prostora cijele Bosne i Hercegovine ušla u proces certificiranja Skakavca kao zelene destinacije, u saradnji sa GIZ-om (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) i Green Vision Bosne i Hercegovine uz finansiranje EU i Vlade SR Njemačke.  

Sve dobre priče je moguće naći na stranici Green Destinations.


https://www.greendestinations.org/home/what-we-do/solutions-for-travellers/top-100-2023-destination-stories/

O Green Destinations

Green Destinations je nizozemska organizacija koja radi na procjeni, izgradnji kapaciteta i certificiranju destinacija i preduzeća opredijeljenih za održivi turizam. Green Destinations upravlja nizom globalnih programa kroz glavni tim koordinatora i voditelja programa. Organizacija vodi globalno partnerstvo od preko 75 predstavnika, koji se sastoji od stručnjaka za održivi turizam, konzultanata i neprofitnih organizacija, a koji rade za korist zajednice Green Destinations. Do danas, više od 500 destinacija koje su ušle u TOP 100, 122 nagrađene i certifikovane destinacije iz 90 zemalja sudjeluje u jednom od programa. Zajedno sa Green Destinations zajednicom i saradnicima, organizacija ima za cilj učiniti turizam boljim, odnosno da bude održiv.

Za ovaj značajan uspjeh posebno su zasluženi svi uposlenici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, kao i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, koje kontinuirano pruža podršku zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.