Strategija razvoja turizma Kantona Sarajevo

Strategija razvoja turizma Kantona Sarajevo

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo, 10. septembra, u hotelu „Hills“ na Ilidži, održana je konferencija pod nazivom „Strategija razvoja turizma Kantona Sarajevo“. Ovo je bila prva od predviđene tri konferencije koje se organizuju u okviru obilježavanja Svjetskog dana turizma.
U radu konferencije su učestvovali predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih institucija te organizacija i agencija vezanih za turističku djelatnost, među kojima i predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
Konferenciju je otvorio ambasador Johan Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Učesnici su raspravljali o zakonskom okviru Federacije BiH, značaju strategije razvoja turizma u Federaciji i Kantonu Sarajevo, problemima u turističkom sektoru koji bi se izradom strategije razvoja trebali ukloniti. Predavanje o održivom aspektu turizma, generisanju novca kroz faktor zaštite i proširenju zaštićenog područja održao je Osman Delić, direktor KJU za zaštićena prirodna područja.