Sastanak učesnika projekta “Adriaticaves” na Cetinju

Sastanak učesnika projekta “Adriaticaves” na Cetinju

U organizaciji Nacionalnog parka „Majelli“ iz Italije kao lidera projekta i “Lipa-pećine” iz Crne Gore, od 27. do 28. marta 2019. godine, na Cetinju, održan je treći sastanak učesnika projekta „Održivo upravljanje i turistička promocija prirodne i arheološke baštine u jadranskim pećinama (Adriaticaves)“. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
Učesnici su prezentirali realizovane aktivnosti do februara 2019. godine, raspravljali o upravljačkim, finansijskim, tehničkim i naučnim pitanjima, kao i turističkim paketima koji su predviđeni ovim projektom. Takođe je diskutovano o obuci speleologa i aktivnostima monitoringa životne sredine. Nakon sastanka, učesnici su obišli Lipa-pećinu i upoznali se s načinom upravljanja.
U projekat Evropske unije „Adriaticaves“ uključene su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Italija i Srbija. Što se tiče Bosne i Hercegovine, implementacija ovog projekta bi se odvijala na području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“.