“Sarajevo Outdoor Festival” na Skakavcu

“Sarajevo Outdoor Festival” na Skakavcu

U organizaciji Planinarskog društva „Skakavac“ iz Sarajeva, u saradnji s KJU za zaštićena prirodna područja i mnogim drugim institucijama, 2. i 3. septembra na zaštićenom području Skakavca održan je „Sarajevo Outdoor Festival“ koji je okupio veliki broj učesnika i posjetilaca.

U okviru ovog festivala, održan je 7. Skakavac trail na kojem su učestvovali takmičari iz Austrije, Butana, Češke, Crne Gore, Francuske, Hrvatske, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije, Velike Britanije te iz zemlje domaćina – Bosne i Hercegovine. Takmičari su učestvovali u maratonu (42 km), polumaratonu (21 km), rekreativnom trailu (8,5 km), trci za uposlenike javnog i privatnog sektora (4,5 km) – B2B i Canikross trailu (7,5 km), na kojem su vlasnici trčali sa svojim kućnim ljubimcima. Održana je  i brdska biciklistička trka „Skakavac MBT Tour“ na kružnoj stazi dugoj 16 kilometara.

 Na platou Skakavca održan je Sajam outdoor sporta i turizma „Enjoy outdoor Sarajevo“ koji je okupio proizvođače i trgovce sportskom opremom, proizvođače domaće i autohtone hrane, sportske klinike, turoperatere, sportska društva i klubove. Organizovan je „Skakavac Climbing“, revijalni događaj u sportskom penjanju na prirodnu stijenu, na lokalitetu Bijele stijene- Skakavac. Takođe je na platou Skakavca organizovano više treninga joge za zainteresovane posjetioce.

Na kraju prvog dana manifestacije održan je i koncert grupe „Zoster“.

Planinarska tura „Skakavac Hike & Via Ferata“ realizovana je u nedjelju, 3. septembra. Brojni učesnici krenuli su sa Uževice odakle su šumskom stazom došli do podnožja vodopada, potom izašli na vidikovac i plato Skakavca  gdje su im prezentirani prirodni i rekreativni potencijali Spomenika prirode „Skakavac“.

Ovom manifestacijom promovisani su kapaciteti i potencijali Spomenika prirode „Skakavac“, jednog od dragulja Bosne i Hercegovine. Ovakvi događaji doprinose njegovoj popularizaciji i izvan granica naše zemlje, stavljaju ga na mapu mjesta u svijetu koje treba obavezno posjetiti.