Sajam na Vilsonovom šetalištu

Sajam na Vilsonovom šetalištu

U okviru dana posvećenog okolišu u Bosni i Hercegovini pod nazivom PriroDan, koji zajednički organizuju Program Ujedinjenih nacija za okoliš (UNEP) i Sarajevo Film Festival, 17. augusta 2016. godine, na Ars Aevi prostoru pored Vilsonovog šetališta, održan je sajam na kojem se, između ostalih, predstavila i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja. Na njenom štandu su se posjetioci, kojih je bilo u popriličnom broju, mogli informisati o radu Ustanove, te uzeti brošure i pogledati propagandne filmove o područjima kojima upravlja.
Na sajmu je bilo više od 15 izlagača, a zanimljivo je da je na njemu upriličena izložba zdrave hrane kao i takmičenje u najsporijoj vožnji biciklom. Studenti arhitekture iz zemlje i inostranstva pravili su na licu mjesta paviljone koje će koristiti muzej Ars Aevi.
Ovogodišnji PriroDan posvećen je problemu lošeg kvaliteta zraka i klimatskim promjenama u BiH te ima za cilj zagovaranje promjena u svakodnevnom ponašanju i provođenje Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama na terenu kroz čitav niz interaktivnih događaja koji uključuju i javnost i donosioce odluka u ovoj oblasti.