Realizovan projekat “Nature for Recovery” na Skakavcu

Realizovan projekat “Nature for Recovery” na Skakavcu

Javnim pozivom koji je objavljen od strane GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i SR Njemačke – EU4BusinessRecovery radi ublažavanja negativnih posljedica virusa COVID-19 na turizam, na širem području Spomenika prirode „Skakavac“ u periodu od aprila 2022. godine do septembra 2023. godine implementirao se projekat „Nature for Recovery“ u saradnji s Opštinom Centar Sarajevo, te Sarajevskom razvojnom agencijom SERDA i Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo.

Projektom se uradilo sljedeće:

  • Mapirane su staze, te je postavljena signalizacija za preko 50 km staza. Postavljena je signalizacija za pješačke, planinske i biciklističke staze, te je sve to digitalizovano i može se pratiti putem aplikacije koja radi i u offline modu. Aplikacije SOAR (Sarajevo Outdoor ROUTES) se može skinuti jednostavnim skeniranjem QR koda koji se nalazi na kompletnoj signalizaciji.
  • Postavljena je Via Ferrata.  Radi se o stazi za penjanje na Bijeloj stijeni. Ukoliko su posjetioci zainteresovani za ovaj adrenalinski doživljaj, potrebno je kontaktirati PD „Skakavac“ koji će ih rado provesti kroz ovu turu, a na vrhu je postavljena zastava BiH.
  • Nabavljeni su i bicikli kao dio nove turističke ponude, za šta se također može kontaktirati PD „Skakavac“ i Udruženje „Vučko“.
  • Osposobljen je jedini korisnik  lokaliteta u nukleusu za mogućnost izdavanja smještajnih kapaciteta – seosko gazdinstvo. Postavljeni su solarni paneli koji će objektu obezbijediti električnu energiju iz obnovljivih izvora, što je i cilj razvoja turističke ponude na području Spomenika prirode „Skakavac“.
  • Ovi  podaci semogu naći na novoj web stranici Skakavca koja je također krerirana kroz ovaj projekat, a koristiće se za promociju novih turističkih ponuda na Skakavcu.
  • Postavljeno je 10 novih sjenika i  10 kamenih klupa koje su postavljene putem od Nahoreva pa do zaštićenog područja, kao i 20 novih šumskih klupa koje su raspoređene unutar prostora.
  • Popravljene su stepenice koje vode do vodopada, a bile su unštene zbog odrona stijene.
  • Nabavljeno je 5 prodajnih kućica za domaće proizvođače, koje će se dati na korištenje uz objavu javnog poziva od strane Opštine Centar.
  • Odrađeni su treninzi za pružaoce turističkih usluga na ovom lokalitetu, te su kreirane nove turističke ponude.

Ovaj projekat će nesumnjivo u mnogim segmentima unaprijediti turističku ponudu  Spomenika prirode „Skakavac“ te boravak učiniti ugodnijim i sadržajnijim za posjetioce.