Razvoj akcijskih planova

Razvoj akcijskih planova

U okviru projekta „Eco Karst“, od 7. do 10. maja 2018. godine, u Regionalnom parku „Notranjska “, u Sloveniji, održan je treći trening pod nazivom „Obuka o razvoju akcijskih planova i komunikacije među institucionalnim sudionicima u zaštićenim područjima prirode“. U treningu su učestvovali partneri u projektu, među kojima i predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.
Cilj treninga je bio pružiti sudionicima vještine za razvoj akcijskog plana za održivu upotrebu i zaštitu, prepoznavanje mogućnosti razvoja probiodiverzitetskih poslova, komunikaciju, sprečavanje i ublažavanje sukoba u zaštićenim područjima prirode s procesom učešća u radionicama (priprema za tri ciklusa radionica na svim pilot-područjima).
Posljednjeg dana treninga učesnici su obišli područje parka „Notranjska“ gdje su imali priliku vidjeti sve njegove prirodne vrijednosti i specifičnosti, te se uposnati s vrlo praktičnom i učinkovitom organizacijom rada.