Radionica na Dojranskom jezeru

Radionica na Dojranskom jezeru

U organizaciji RENA-e (Regionalna okolišna mreža), od 6. do 8. septembra 2011. godine, u Starom Dojranu, na Dojranskom jezeru, u Makedoniji, održana je radionica na temu “Upravljanje prirodom i jačanje lokalne ekonomije – kreiranje poslova i zarade u međugraničnim područjima”. Učesnici su bili predstavnici resornih ministarstava i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom okoliša iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Srbije i Turske. Bosnu i Hercegovinu su predstavljali zaposlenici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Voditelji radionice su bili međunarodni eksperti Edward Idle i Tim Bines iz Škotske, te Imre Csikos iz Mađarske.
Na radionici se govorilo o promovisanju zaštićenih područja, izvorima finansiranja, s posebnim naglaskom na finansiranje kroz IPA projekte.
U vrlo otvorenim diskusijama učesnici su podijelili iskustva iz vlastitih zemalja te uspostavili kontakte za koje se očekuje da će rezultirati zajedničkim projektima u budućnosti.