Proslava Dana Dunava na Vrelu Bosne

Proslava Dana Dunava na Vrelu Bosne

U organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa organizacijom “Ekotim” iz Sarajeva, 28. juna 2013. godine na Vrelu Bosne obilježen je Dan Dunava pod nazivom “Aktiviraj se za rijeke”. Bogat i raznovrstan program izveli su, između ostalih, mališani iz vrtića “Radost”, hor “Princess krofne”, plesni studio “Lucca dance”…
Bosna i Hercegovina ima čast biti predsjednik Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav, a predstavlja je gđa Ermina Salkičević-Dizdarević, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Osim ukazane časti, BiH je dobila priliku pokazati i promovisati nastojanje da očuva i zaštiti svoje vodne resurse, te spremnost na integralno upravljanje vodama i međunarodnu saradnju.
Dan Dunava je zajednička aktivnost podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava. Inicijator obilježavanja je Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav, čija je misija da promoviše i koordinira održivo upravljanje vodama, zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu voda.