Prezentacija vizuelnog rješenja logotipa Zaštićenog pejzaža “Trebević”

Prezentacija vizuelnog rješenja logotipa Zaštićenog pejzaža “Trebević”

U multimedijalnoj sali Kantona Sarajevo 17. decembra 2014. godine, uz prisustvo brojnih medija, održana je prezentacija logotipa Zaštićenog pejzaža „Trebević“. Projekat je finansiralo Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koje je na Javnom anonimnom konkursu za izradu idejnog rješenja logotipa ZP „Trebević“ odabralo autorski rad grafičkih dizajnera Vanese Prodanović i Tarika Hodžića i nagradilo ih sa 3.000 KM.
Prema riječima autora, logotip ima oblik romba koji je često korišten u svim oblicima bosanskohercegovačke umjetnosti i izražavanja. Planina je predstavljena u vrhu stilizovanim elementima tri stabla bora koji su zelene boje. Simboli grada su kvadrati crvene boje koji asociraju na krovove kuća. Kvadratić ispunjen žutom bojom simbolizira sunce i izlazak sunca, dok kvadratić plave boje simbolizira vodu i zrak. Prostor između svih prethodno navedenih elemenata predstavlja komunikaciju planine i grada, sugeriše kretanje i komunikaciju. Logotip je savremenog karaktera, jasne ideje i višeznačan.
Prezentaciju su otvorili ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović i pomoćnica ministra Zijada Krvavac, a nakon izlaganja autora logotipa, direktor KJU za zaštićena prirodna područja Osman Delić predstavio je Zaštićeni pejzaž „Trebević“, radove koje je Ustanova poduzela od preuzimanja područja, kao i mnogobrojne planove vezane za ovo dragocjeno područje.