Održana online završna konferencija projekta “Adriaticaves”

Održana online završna konferencija projekta “Adriaticaves”

Završna online konferencija projekta pod nazivom „Održivo upravljanje i turistička promocija prirodnog i arheološkog nasljeđa Adriaticaves“ održana je 12. marta 2021. godine. Konferenciji su prisustvovali partneri projekta iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije i Srbije, profesori Univerziteta u Bolonji koji su bili naučna podrška tokom cijelog projekta, eksperti za područje speleologije, te predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
Implementacija projekta odvijala se na području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ gdje se razvio novi koncept turističke ponude u segmentu speleo-turizma. Glavni cilj projekta je uspostava i promocija prirodnog i arheološkog nasljeđa u pećinama Adrion regije kao turističkog proizvoda.
Projekat ima fokus na održivom razvoju pećina kroz razvoj ekoturizma, uspostavljanju mreže turističkih pećina ADRION regije kao i očuvanju kraških područja i drugih pećina koje nisu otvorene za javnost, a koje su ugrožene klimatskim promjenama.
Implementacijom ovog projekta prostor bijambarskih pećina i Ustanova će dobiti novi koncept upravljanja ovim vrijednim staništima.