Održana konferencija projekta Via Dinarica pod nazivom “Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast”

Održana konferencija projekta Via Dinarica pod nazivom “Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast”

U organizaciji Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, 23. marta 2016. godine, u hotelu “Sarajevo” u Sarajevu, održana je konferencija projekta Via Dinarica pod nazivom „Platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast“.
Cilj konferencije je bio pronalaženje najefikasnijih načina za postizanje planiranih ekonomskih i turističkih rezultata zatim kako uz sve to zaštititi prirodu. Diskutovano je o poboljšanju međusobne te komunikacije s vladom da bi se eventualni problemi što prije otklonili.
Očekivani rezultat konferencije je uspostavljanje saradnje i mreže kontakata koja uključuje planinarska i srodna društva, gorske službe spašavanja, pružaoce smještaja, davaoce usluga, tour operatore, lokalne vlasti i vladine institucije prvenstveno u Bosni i Hercegovini, ali i u zemljama regije. Osmišljena je sa sveukupnim ciljem da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti u BiH kroz afirmaciju Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije, kao i da poveća konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi.
Zajedno s brojnim učesnicima iz zemalja regije i Bosne i Hercegovine, konferenciji je prisustvovala i stručna saradnica za zaštitu prirode Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
U okviru konferencije prezentirani su ekološki proizvodi lokalne zajednice sa područja Parka prirode “Blidinje” i ekološki proizvodi proizvođača sa područja općine Fojnica.