Održana konferencija “Izađimo u susret turizmu”

Održana konferencija “Izađimo u susret turizmu”

Konferencija pod nazivom „Izađimo u susret turizmu“ održana je 30. septembra u hotelu „Hills“ na Ilidži. Konferenciju je organizovala Turistička zajednica Kantona Sarajevo kao dio programskih aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma. Panelisti konferencije bili su predstavnici Planinarskog saveza Kantona Sarajevo, Udruženja brdskih biciklista, Gorske službe spašavanja Sarajevo, Turističke organizacije „Jahorina“, Sarajevo Outdoor Cityja, agencije „Green Visions“, te profesori Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, a prisustvovali su predstavnici državnih, federalnih i kanonalnih institucija te organizacija i agencija vezanih za turističku djelatnost, među kojima i predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
Fokus konferencije bio je na outdoor turizmu koji podrazumijeva avanturističke aktivnosti u prirodi poput biciklizma, speleo turizma, planinarenja i penjanja uz čuvanje životne sredine. Učesnici su raspravljali o potencijalima Kantona Sarajevo za ovakav vid turizma, bezbjedonosnom aspektu, te iskustvima i problemima s kojima se susreću.
Na konferenciji je, između ostalog, zaključeno da se uputi inicijativa za donošenje zakona o planinarskim i biciklističkim stazama Kantona Sarajevo, koji bi sistemski riješio pitanje uspostavljanja, registracije i održavanja planinarskih i biciklističkih staza u skladu sa praksom u zemljama Evropske unije i jugoistočne Evrope.
Turistička zajednica Kantona Sarajevo je istakla da će u saradnji s resornim ministarstvom planirati namjenska sredstva za izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i mapiranje legalno izgrađenih planinarskih i biciklističkih staza.
Konstatovano je i to da će Planinarski savez Kantona Sarajevo i planinarska društva s Turističkom zajednicom izraditi program stručnog osposobljavanja planinarskih vodiča i instruktora u skladu sa standardima Međunarodne planinarske organizacije i potrebama turističkih agencija koje dovode turiste u ova područja.
Predviđeno je da Turistička zajednica Kantona Sarajevo, u saradnji s planinarskim društvima i savezima, usaglašava sa KJP “Sarajevo-šume” i lokalnim zajednicama trasiranje, postavljanje i održavanje planinarskih i biciklističkih staza.
Učesnici su podržali sistemsko upravljanje outdoor destinacijom Sarajevo preko uspostavljanja organizacije za upravljanje turističkom destinacijom, te obezbjeđenja kontinuiranog finansiranja planskog marketinga i promocije destinacije, izgradnje i održavanja turističke infrastrukture, kao i analiziranja iskustava outdoor i drugih turista u Kantonu Sarajevo.