Održana 4. međunarodna konferencija Parkova Dinarida

Održana 4. međunarodna konferencija Parkova Dinarida

U organizaciji WWF-a i Parkova Dinarida, od 6. do 9. novembra 2018. godine, u hotelu „Mediteran“ u Budvi, održana je 4. međunarodna konferencija Parkova Dinarida, na kojoj su učestvovali i predstavnici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
Konferencija je okupila preko 150 učesnika iz osam zemalja regiona koji su u okviru tri radna dana kroz diskusije, prezentacije i radionice s vodećim stručnjacima iz regiona razmijenili iskustva i obradili temu jačanja saradnje lokalnih zajednica i zaštićenih područja koja predstavlja jedan od temelja dobrog upravljanja prirodnim resursima.
Cijeneći važnost saradnje, učesnici su se saglasili da će Parkovi Dinarida ostati posvećeni suštinskom uključivanju predstavnika lokalnog stanovništva u planiranje i upravljanje zaštićenim područjima koje za rezultat ima povećanje ekonomskih, društvenih i kulturnih dobrobiti.
Program grantova za zaštićena područja se pokazao kao učinkovit mehanizam za poboljšanje komunikacije i saradnje lokalnog stanovništva i zaštićenih područja.
Skupština Parkova Dinarida usvojila je godišnji izvještaj o radu Parkova Dinarida za 2018. i godišnji plan za 2019. godinu.