Održan regionalni trening na temu “Upravljanje prirodnim resursima sa specijalnim fokusom na prakse upravljanja šumama”

Održan regionalni trening na temu “Upravljanje prirodnim resursima sa specijalnim fokusom na prakse upravljanja šumama”

U organizaciji Regionalnog centra za zaštitu okoliša za centralnu i istočnu Evropu, u saradnji sa Austrijskom agencijom za razvoj i saradnju, od 27. do 30. maja 2013. godine u Budvi održan je regionalni trening na temu “Upravljanje prirodnim resursima sa specijalnim fokusom na prakse u upravljanju šumama”.
U radu ovog treninga učestvovali su regionalni predstavnici, predstavnici iz Bosne i Hercegovine – resornih entitetskih i federalnih ministarstava, kantonalnih inspekcija, između ostalih i stručni saradnik za zaštitu prirode Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
Glavni cilj treninga je bio održivo upravljanje prirodnim resursima i zaštita okoliša kroz provedbu kaznenog prava za dobrobit zaštićenih područja u kontekstu Evropske unije. Učesnici treninga su imali priliku za raspravu o glavnim izazovima i problemima u regijama zaštićenih područja s ciljem unapređenja regionalnog dijaloga i saradnje u smislu približavanja Evropskoj uniji okolišnog zakonodavstva.
U okviru treninga, učesnici su posjetili Nacionalni park „Skadarsko jezero“ i imali su priliku upoznati se sa najvećim jezerom Balkanskog poluotoka i ujedno jedinim nacionalnim parkom u kojem dominiraju vodeni i močvarni ekosistemi. Posjetili su i Centar za posjetioce NP „Skadarsko jezero“, gdje su mogli dobiti sve potrebne informacije u vezi sa turističkom ponudom parka, prirodnim i kulturnim vrijednostima, potom galeriju sa eksponatima prirode, eksponate faune, flore, kulturnog naslijeđa, audio i video prezentaciju, reljefe nacionalnih parkova Crne Gore, etno-sobu, salu za projekcije i suvenirnicu.