Održan 6. Skakavac trail

Održan 6. Skakavac trail

Na zaštićenom području Skakavca 3. septembra održan je tradicionalni 6. Skakavac trail. Organizator je Planinarsko društvo „Skakavac“, a među partnerima manifestacije bila je i Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja koja je pružila neophodnu tehničku pomoć.

Sve trke i popratna dešavanja odvijali su na području Zaštićenog pejzaža „Skakavac“.  Učesnici su se takmičili u trkama od 8,5, 21 i 42 kilometra te u posebnoj trci – Canicross (trka vlasnika s psima). U sklopu najduže utrke od 42 kilometra održano je i 4. prvenstvo Bosne i Hercegovine u planinskom trčanju.

Na izložbi umjetničkih slika svoje radove su izložile Tamara Vučinić, Mersiha Šehić i Dragana Seferović-Pilav. Takođe je održana sesija joge, a organizovano je i druženje trkača i velikog broja posjetilaca.

Ova tradicionalna manifestacija promoviše zdrav način života i prirodne vrijednosti Spomenika prirode „Skakavac“, populariše ga i izvan granica zemlje, ukazuje na brojne mogućnosti korištenja ovog dragulja prirode.