Obavještenje za posjetioce prostora Spomenika prirode “Skakavac”

Obavještenje za posjetioce prostora Spomenika prirode “Skakavac”

Nakon dojave naših posjetilaca da je na prostoru i u okolini Spomenika prirode „Skakavac“ uočeno kretanje medvjeda koji je na ovom prostoru viđan i prethodnih godina, upravitelji u narednom dijelu teksta daju osnovne informacije i uputstva o načinu života i ponašanju ove životinje, kao i pravila ponašanja kojih se treba pridržavati prilikom posjete ovom i sličnim područjima.
Na području Spomenika prirode „Skakavac“ dominantni su šumski ekosistemi u kojima boravi divljač koja na ovom prostoru ima sve potrebne uslove za svoj normalan opstanak i razmnožavanje.
Zbog toga ne treba imati strah od njihovog prisustva, već odlaskom u ovo područje treba shvatiti prirodu i njeno funkcionisanje i paziti da se svojim aktivnostima ne nanosi šteta prirodi i živim bićima koja žive na ovom prostoru.
Na ovom području, kao i u njegovom okruženju postoji vjerovatnoća za susret planinara i izletnika s medvjedom, te posjetioci ovakvih područja moraju biti svjesni u kakvu prirodnu cjelinu zalaze.
Potrebno je da poštuju staništa i način života vrsta kojima je ovo osnovni dom, ali isto tako da budu oprezni i ne stvaraju suvišnu buku, da ne skreću sa ustaljenih staza, ostavljaju hranu i smeće i slično.
Medvjed je po svojoj prirodi nepovjerljiva, plaha i bojažljiva životinja koja stalno prati situaciju oko sebe.
Osnovno pravilo u pogledu odnosa medvjeda i čovjeka jeste da medvjed napada samo i isključivo onda kad smatra da je ugrožen i kad ne vidi drugi izlaz nego napad.
U narednom dijelu teksta navedena su osnovna pravila ponašanja kojih se treba pridržavati prilikom posjete ovom i sličnim područjima, a koja će spriječiti neželjene susrete sa ovom životinjom ili pomoći u situaciji ako ipak do nje dođe:
– svako odstupanje i skretanje van utvrđenih i označenih šetnica povećava mogućnost susreta sa medvjedom, jer divljač već naviknuta da se na tim potezima kreće čovjek, izbjegava i zaobilazi ovakva mjesta.
– ukoliko se nalazite u grupi, treba se kretati umjereno glasno i razgovarati umjerenim tonom, a ukoliko ste sami, potrebno je povremeno proizvoditi određene zvuke (tu i tamo lupkati cipelom ili štapom). Na ovaj način na vrijeme upozoravate medvjeda da se skloni sa vaše putanje kretanja.
– ako je pravac vjetra u smjeru vašeg kretanja, tada ste dosta sigurni da će vas životinje osjetiti. Ukoliko je vjetar prema vama, tada treba biti nešto glasniji i upozoriti ih na vaš dolazak.
– ne ostavljajte ostatke hrane u šumi jer time ne pomažete gladnim divljim životinjama. Upravo suprotno, na taj način omogućavate medvjedu novi izvor hrane koju oni povezuju sa ljudskim mirisom čime se izgubi urođeni strah od ljudi.
Počinje tražiti hranu kod ljudi, povezuje ljudski miris s hranom zbog čega promijeni ponašanje, počinje slijediti izletnike, dolaziti čak i u naselja po hranu i takvog medvjeda tada treba zbog ljudske sigurnosti odstrijeliti.
– ako se ipak sretnete s medvjedom na oko 30 m ili manje, ne treba proizvoditi jake zvukove i ne pokušavati ga otjerati bukom. Potrebno je govoriti normalnim glasom da bi se omogućilo medvjedu da se orijentiše u odnosu na vas, te se polako vratiti u smjeru iz kojega ste došli i relativno tiho se javljati da vas čuje i da može pratiti kamo se udaljavate i da mu ne predstavljate opasnost.
– medvjed se može dignuti na stražnje noge da bolje izvidi situaciju i vas (u tom položaju ne napada).
– u slučaju pravog napada treba se baciti na tlo licem prema dolje i rukama pokriti glavu i vrat – medvjed vas tada više ne doživljava kao opasnost i napušta mjesto susreta.
Zbog svega navedenog još jednom ističemo da je uz poznavanje pravila ponašanja u prirodi opasnost od medvjeda zanemariva i da ne treba imati strah od ovih životinja.
Potrebno je pokušati shvatiti na koji način priroda i divlje životinje u njoj funkcionišu. Istovremeno, potrebno je paziti da svojim nepromišljenim aktivnostima ne ugrozimo i ne poremetimo usklađene prirodne procese i na taj način nanesemo štetu živim bićima unutar ovih sistema.