Na Vrelu Bosne otvorena manifestacija “Dani zaštićenih područja Kantona Sarajevo”

Na Vrelu Bosne otvorena manifestacija “Dani zaštićenih područja Kantona Sarajevo”

Na području Spomenika prirode „Vrelo Bosne“, 1. juna je otvorena manifestacija „Dani zaštićenih prirodnih područja Kantona Sarajevu“. Manifestaciju je otvorio Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, a učesnicima su se obratili i dr. Nusret Drešković, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Adnan Medić, pomoćnik ministra Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, te Asad Jelešković, direktor Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja, koja je i organizator ovog događaja.

Poslije otvaranja manifestacije, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta s profesorima, te učenici Četvrte gimnazije istraživali su biodiverzitet područja Vrela Bosne.

Manifestacija će trajati do 5. juna i u njenom okviru će biti obilježen Svjetski dan zaštite okoliša te predstavljeni rad i istraživački kapaciteti Ustanove i partnerskih institucija. Ova manifestacija ima za cilj prenošenje znanja na najmlađe naraštaje i buduće istraživače i naučnike.