Na Vrelu Bosne obilježen 9. rođendan Superbusa

Na Vrelu Bosne obilježen 9. rođendan Superbusa

Organizacija SOS Dječija sela BiH obilježila je 9. godišnjicu postojanja svog mobilno-edukativnog programa „Superbus“. Velika rođendanska zabava za djecu i roditelje održana je 16. augusta 2013. godine na Vrelu Bosne.
Ova manifestacija je samo dio bogate i dugogodišnje saradnje koju Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja ima s organizacijom SOS Dječija sela BiH. Između ostalih, realizovan je projekat obilježavanja značajnih ekoloških datuma, zatim brojne akcije koje su imale za cilj edukaciju mladih ljudi u očuvanju prirodnih vrijednosti. I ovaj rođendan, koji se već drugu godinu obilježava na Vrelu Bosne, predstavlja, na neki način, pečat te saradnje, potvrdu trajnog usmjerenja Ustanove da u rad zaštićenih područja uključi što veći broj mladih, da oni postanu njen najvažniji oslonac u zaštiti i promovisanju zaštićenih područja kojima upravlja.
Superbus rođendan je dio projekta „S djecom oko svijeta“, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške. Cilj projekta je edukacija djece o različitim kulturama i tradicijama, te promocija multikulturalnosti i tolerancije. Istražujući različite kulture preko muzike, književnosti, kulinarstva, sporta, historije, geografije i arhitekture, djeca će proširiti svoje horizonte i razviti razumijevanje i poštovanje kulturnih različitosti.
U sklopu Superbusovog rođendana djeca su imala priliku upoznati se s norveškom kulturom i tradicijom na kreativan, dinamičan i interaktivan način, učestvujući u kreativnim radionicama, društvenim igrama, velikom vikinškom poligonu te brojnim drugim sadržajima u prelijepom ambijentu Vrela Bosne.
Superbus tim čine četiri profesionalca (profesori pedagogije, psihologije, umjetnosti i sporta), kao i šareni kombi prepun materijala za rad s djecom. Tokom godine Superbus tim na različitim lokacijama radi s 14.000 djece.