Međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka” u Banjoj Luci

Međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka” u Banjoj Luci

U organizaciji Svjetskog fonda za prirodu (WWF), od 19. do 23. novembra 2012. godine održana je međunarodna konferencija u Banjoj Luci, na kojoj su učestvovali i predstavnici KJU za zaštićena prirodna područja. Konferencija predstavlja dio projekta “Parkovi Dinarskog luka” koji uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju. Finansijeri su Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Norveške i Mava fondacija, a glavni ciljevi projekta su stvaranje vitalne, aktivne regionalne mreže agencija i saradnika odgovornih za upravljanje zaštićenim područjima, izgradnja kapaciteta u zaštićenim područjima, izgradnja brenda “Parkovi Dinaridi”, koji će biti prepoznatljiv u regiji, Evropi i svijetu. Projekat će trajati naredne tri godine.
Glavne teme konferencije su bile dobrobit zaštićenih područja, održivi turizam, klimatske promjene i zaštićena područja u kontekstu Evropske unije.
Nesumnjivo je da će realizacija ovog projekta učvrstiti povezanost regiona, da će dovesti do kvalitetne razmjene ideja i iskustava, koji će doprinijeti da nacionalni i parkovi prirode postanu top-destinacije u svijetu jer za to imaju potencijal.