Drvna biomasa za održivu budućnost

Drvna biomasa za održivu budućnost

U organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), 17. decembra 2014. godine, u zgradi UNDP-a, u Sarajevu, održana je konferencija u okviru projekta „Zapošljavanje i sigurno snabdijevanje energijom korištenjem biomase u Bosni i Hercegovini – rezultati projekta“, koji je finansirao Globalni fond za okoliš (GEF).
Konferencija je okupila zainteresovane strane iz oblasti drvoprerađivačke industrije, donosioce odluka, javna šumska preduzeća, eminentne stručnjake, kao i potencijalne investitore. Konferenciji su prisustvovali direktor i stručni saradnik Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja.
Biomasa u obliku ogrjevnog drveta i drvenog uglja je trenutno rastući izvor energije i u teoriji može dostići udio od skoro 14 posto u ukupnoj potrošnji energije u BiH. Ona predstavlja ekonomski potencijal za razvoj malih i srednjih preduzeća, koji direktno utiče na povećanje zapošljavanja i mogućnost izvoza.
Korištenjem biomase za grijanje ostvaruje se ušteda u novcu, a uvođenjem mjera energetske efikasnosti odnosno utopljavanjem objekta, zamjenom stolarije i drugim mjerama smanjuje se potrošnja energije što dovodi do dodatnih ušteda.