Dodijeljene nagrade za najbolje poslovne ideje na širem području Zaštićenog pejzaža “Bijambare”

Dodijeljene nagrade za najbolje poslovne ideje na širem području Zaštićenog pejzaža “Bijambare”

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja i nevladine organizacije CENER 21, u četvrtak, 25. aprila 2019. godine, na području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“, u okviru ECO KARST projekta, dodijeljene su nagrade za najbolje poslovne ideje na širem području Bijambara. U prisustvu brojnih gostiju, nagrade je podijelio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović.
U periodu od decembra 2018. godine do aprila 2019. godine polaznici radionice su radili na razvoju poslovnih ideja uz mentorsku podršku i vodstvo projektnih eksperata. Krajnji rezultat ovoga rada jesu osnaženi budući poduzetnici i biznis-planovi koji će im biti neophodni u daljem razvoju poslovanja. Nagrađeni će ići na studijsko putovanje u Sloveniju gdje će imati priliku predstaviti svoje poslovne ideje pred auditorijem od blizu dvjesto učesnika sajma poslova bliskih prirodi iz dunavske regije.
Nakon dodjele nagrada i upoznavanja s poslovnim idejama nagrađenih, predstavljen je lokalni Akcioni plan za razvoj poslova bliskih prirodi na širem području Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ koji je jedan od glavnih rezultata ECO KARST projekta, plod aktivnog rada s lokalnom zajednicom. On će biti predložen za integraciju u relevantne planske, strateške i razvojne dokumente koji tretiraju prostor Zaštićenog pejzaža „Bijambare“ sa širom okolinom.
Projekat “ECO KARST – ekosistemske usluge zaštićenih kraških područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja” se temelji na mogućnostima korištenja prirodne baštine zaštićenih područja kao faktora održivog ekonomskog razvoja, pri čemu se vodi računa o ranjivosti i važnosti usluga kraških ekosistema. Projekat ECO KARST uključuje sedam zaštićenih kraških područja iz sedam država koje odlikuju zajedničke karakteristike i slični izazovi s kojima se susreću. Bosna i Hercegovina na ovom projektu sudjeluje sa Zaštićenim pejzažem „Bijambare“ od januara 2017. godine. Projekat se implementira u okviru Interreg Dunavskog programa transnacionalne saradnje, koji sufinansira Evropska unija kroz ERDF i IPA fond.