Biciklijadom obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Biciklijadom obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, 5. juna 2014. godine, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, na Vrelu Bosne održana je biciklijada na kojoj je učestvovalo više od stotinu učenika ilidžanskih osnovnih i srednjih škola. Na dionici od početka Velike aleje do izvorišta Vrela Bosne i nazad, učenicima su se pridružili i brojni drugi biciklisti svih starosnih grupa, koji su se odazvali pozivu Ustanove da na ovakav način obilježe ovaj planetarno važan datum. Veliku pomoć organizaciji biciklijade pružili su policajci Četvrte policijske uprave Ilidža, kao i Hitna pomoć Kantona Sarajevo.
Poslije biciklijade, na dječijem igralištu u samom nukleusu Vrela Bosne, firma „Ekoton“ je prezentirala kante za razvrstavanje otpada. Ova prezentacija je u sklopu projekta „Kupi (eko) ciglu“, a sav prihod od kupljenih cigli, od kojih su napravljene kante, ide Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“.
Saradnja Ustanove i osnovnih i srednjih škola, naročito s područja ilidžanske opštine, na vrlo je visokom nivou, a biciklijada je samo potvrda obostrane zainteresovanosti za problematiku zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti, koje su u današnje vrijeme ugroženije nego ikad.